csepeli_kettos_gyilkossag_poster_v3.jpg

Tegnap este volt alkalmam megtekinteni a 2009-es csepeli kettős gyilkosságot feldolgozó dokumentumfilmet. Őszinte kíváncsiság hajtott, ugyanis az egyik tettest (Deme Gábor) és az egyik áldozatot (Takács József képviselőt) személyesen is ismertem, évekig frakciótársaim voltak. Ez a "közelség" még csak dermesztőbbé tette a tragédiát.

Hiába ültem sokáig egy önkormányzati bizottságban a két emberrel, 2009-ben semmivel nem tudtam többet az események hátteréről és a borzalmas bűncselekmény részleteiről, mint bármely újságolvasó. Persze miután megtörtént a felfoghatatlan, rengeteg pletyka és ellenőrizhetetlen információ keringett a kerületi közéletben arról, hogy pontosan mi és legfőképpen miért történhetett. Ahogy sajnos lenni szokott, UTÓLAG már mindenki olyan okos és jól értesült volt...

Mivel anno a csepeli Fidesz igazi hullarablóként gátlástalan politikai hadjáratot épített az esetre (voltak ott az MSZP és csepeli politikusai mindennek elmondva!), tartottam tőle, hogy ez a film is politikai propaganda célokat fog szolgálni. Szerencsére nem ez történt: az alkotók meglepően tényszerű és tárgyilagos filmet készítettek. Talán ha három, finoman "emeszpéző" és sejtető mondatot tudtam összesen megszámolni, de ezek mesterkéltsége szerintem a semleges nézőnek is feltűnt.

Az átlagember (mint én) az elmúlt hat évben nyilván nem tudott elolvasni minden, az esettel foglalkozó (és az igazságnak csak szeleteit bemutató) újságcikket, nem ismerhette a nyomozás részleteit és nem ülte végig az évekig elhúzódó bírósági tárgyalást. A film legfőbb érdeme éppen az, hogy a nyomozati anyagok és az egyik áldozat által készített diktafon felvétel alapján teljes részletességgel rekonstruálja és bemutatja az eseményeket. Szinte percről-perce láthatjuk, mi történt azon a napon és a tetthelyen, ez így egyben összerakva tényleg szívszorító. Olyan életszerű az ábrázolás, mintha mi is ott lettünk volna.

Amire viszont mindenki a legjobban kíváncsi és leginkább szeretne megérteni, hogy tudniillik hogyan fajulhattak idáig az előzmények és legfőképpen miért öltek meg két embert, a film sem tud igazán választ adni. Kapunk egyfajta pszichológiai jellemrajzot a két tettesről, amiből két pszichésen sérült ember képe bontakozik ki, akik egész életükben görcsösen akartak fontos emberek, "valakik" lenni. Tudjuk, hogy a gyilkosság előzménye Deme Gábor pár millió forintos iskolai sikkasztása volt. Ám a MIÉRT homályban marad, és ez az, amit senki nem ért, hiszen a gyilkosság (még ha a tettesek meg is úszták volna!) semmit nem oldhatott meg. Sajnos, az igazságot csak a két elkövető tudja, de ők bűnbánás helyett a mai napig konokul tagadják tettüket...

Nekem a film és a tragédia több tanulsággal szolgált. Egyrészt valóban felismernénk, ha a közvetlen környezetünkben egy magát a hétköznapokban joválisnak mutató, de belül gyilkos indulatokat és gondolatokat dédelgető ember van? Valóban figyelünk ennyire egymásra? Sajnos inkább nem a válasz, és ez a gondolat roppant nyugtalanító tud lenni...

Másrészt bebizonyosodott, hogy ha egy közösségben nem a tehetség és a valódi teljesítmény az előremenetel záloga, hanem az arra érdemtelenek felemelkedéséhez elég egy kellően erős patrónus támogatása, az előbb-utóbb kontraszelektálja és leépíti a szervezetet.

Egyetlen közösség sem felel azért, ha valamely tagja megtéved vagy bűnbe esik. Ilyen a legjobb családban is előfordulhat. Ám ha ennek a jeleit tapasztalja, akkor az erről tudomást szerzők kötelessége (lenne) a megtévedt bárány közösségből való kitaszítása és az igazságszolgáltatás elé juttatása. Ha e helyett a félrenézés, sőt az elkenés és a "csak balhé ne legyen" mentalitása győz, akkor az hosszú távon erkölcsileg lezülleszti és tönkre teszi az adott közösséget, és ugyan ritkán, de súlyos tragédiához vezethet...

Példátlanul súlyos árat fizetett ezért a csepeli baloldal akkori pártja, de hasonlóan kemény árat fognak ezért fizetni a mostani kormányzó pártok is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borkaszasztamas.blog.hu/api/trackback/id/tr907405152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása